Battle of the sexes

Regelmatig wordt de vraag gesteld, “Is die vis female?” Waarom is dit van belang? Zijn mannelijke koi niet goed? Het tegendeel is waar, maar er zijn wel verschillende tussen mannelijke en vrouwelijke vissen. Ik leg ze u uit om u te helpen de beste keuze te maken bij uw volgende aankoop.

Vroeger werd ook in Japan niet veel aandacht besteed aan mannelijke koi. De beste mannen waren belangrijk voor de kweek, maar niet om te verkopen. In de laatste 10 jaar is daar een ommekeer in gekomen. Vooral de kweker Momotaro staat bekend om de fantastische mannen die hij kweekt; volle sigaarvormige lijven met geweldige groeipotentie!
Mannen worden tegenwoordig veel meer gewaardeerd door kwekers, dealers en meereizende koigekken. Deze week al zag ik twee Youtube-filmpjes van koikichi die zich verlekkerden aan de geweldige koi in een vijver bij een kweker. Toen het een “all Male” vijver bleek, was de verbazing op hun gezicht te lezen. Geen toeval dat dit vijvers waren van Momotaro en Nogami, waar ze hoge ogen gooiden met hun mannen.

Wat zijn nou die verschillen tussen de sexen?
Vrouwen maken eitjes aan nadat ze geslachtsrijp zijn geworden. Hun body wordt daar voller van. Dit kan een voordeel zijn, maar ook nadelig wanneer de kuit niet wordt afgezet en versteend, waardoor hun body onregelmatig wordt. Een man heeft dat probleem niet!
De pigmentatie verschilt. In de eerste paar jaar zijn de kleuren van mannen vaak sterker en feller dan bij vrouwen. Op het het shiroji (wit) na, dat is juist vaak, maar niet altijd, bij mannen geliger en van een mindere kwaliteit.

Ook het eetgedrag is anders. Vrouwen blijven vaak verticaal hangen en zuigen alle korrels naar binnen. Mannen pakken een korrel en zwemmen weg om deze op te eten. Vraagt u zich af waarom de mannen in uw vijver minder groeien, houdt hier dan rekening mee. Meng zinkend voer door u dagelijkse korrels, zelfs in de zomer. Het verlaagd de voederstress en zorgt ervoor dat de mannen op de bodem voldoende kunnen eten, terwijl de vrouwen aan de oppervlak domineren.

Neem contact met ons op voor meer info.

Heeft het zin met een mannelijke vis aan een show deel te nemen?

Ja zeker! In de sizes 1 tot en met 5 zijn de koi vaak nog ongesexd en leggen de mannen het niet af op body. Sterker, ze hebben vaak een betere huidkwaliteit en hebben dus meer kans hebben op een prijs. In de grotere maten zal het body-, of lengte voordeel van de vrouwen toenemen. Maar niet altijd, want afgelopen zomer op de koishow in Arcen pakten we een prima 2e plaats met een beloftevolle mannelijke Asagi van 67cm. Deze vis was sansai (3) en nog lang niet op zijn top.

  • Kweker Momotaro staat bekend om de fantastische mannen die hij kweekt.

Aankooptip
Voor elk budget is er een Koi. Uiteraard wil je wel de beste koi voor je budget. De beste body, mooiste kleuren en een stralende huid is waar je naar zoekt. Die beste vis kan ook mannelijk zijn:
In de maand mei worden de beste tosai nog eenmaal geselecteerd. Alleen de allerbesten mogen verder doorgroeien in de mudpond naar nisai (2). Lang niet altijd is het geslacht dan te bepalen. Iedere herfst komen er dus ook meerdere mannen uit de mudpond die dan de verkoop in gaan. Alleen vrouwelijke koi mogen bij de kweker doorgroeien naar sansai en yonsai (4).
En hier wordt het voor u interessant! Very high quality koi die eerder niet te koop was, koopt u aan tegen menselijke prijzen. Simpelweg omdat ze man zijn en daarmee voor de kweker minder interessant. Wanneer u zo’n prachtige man met vrouwelijke body koopt, bedenk dan dat deze vis tweeënhalf, driemaal, tot onbetaalbaar duurder was geweest als vrouw.

Team Ojiya, in samenwerking met Michael Stork

Neem contact met ons op voor meer info.

Bekijk meer..