Ojiya Bacta Care 2,5 liter

48,95
Bacta Care bevat een zeer hoge concentratie aan levende nitrificerende bacteriën. Elke milliliter bevat ruim 800 miljoen van deze bacteriën. Nitrificerende bacteriën zorgen voor de optimale werking van een biologisch vijverfilter en daarmee voor een gezonde vijver en vissen. Door het regelmatig toevoegen van Bacta Care kunt u de kolonie bacteriën van uw filter onderhouden.

Ojiya Bacta start Gel 2,5 liter

49,95
Elke milliliter bevat ruim 800 miljoen van deze bacteriën. Nitrificerende bacteriën zorgen voor de optimale werking van een biologisch vijverfilter en daarmee voor een gezonde vijver en vissen. Door het toevoegen van Ojiya Bacta start Gel kunt u de kolonie bacteriën in nieuwe filters versneld tot stand brengen.

Ojiya Complete Koifood 6mm 1kg

19,95
Ojiya Complete is een kwalitatief hoogwaardige voermix voor koi.

Ojiya Excellent Koifood 6mm 1kg

29,95
Ojiya Excellent is een kleurverbeterend, groei bevorderend en gezondheidsstimulerend voer voor show koi.

Ojiya Koi Vital 2,5 liter

39,95
Een ideaal product om uw vissen te beschermen tegen stress, of na parasieten behandelingen en na transport en kan ook continu gebruikt worden. Ojiya vital bevorderd de vitaliteit en geeft uw vissen meer energie. Verder haalt Ojiya vital ook schadelijk stoffen uit het water na medicijn gebruikt of heftige regenval.

Ojiya Koifood All Season 6mm 10 Kg

89,95
Ojiya Koifood is een professioneel topvoer speciaal ontwikkeld voor koi .

Hunkerend naar wat korrels voer.

Het gaat weer beginnen! Na de relatief zachte winter en het extreem vroege voorjaarsweer worden onze vissen langzamerhand weer actief. Planten in de tuin lopen inmiddels al drie weken voor op de biologische klok en onze geschubde vrienden blijven daarop niet achter. Ze genieten van de zonnestraaltjes die in het koude water schijnen. Ze knabbelen aan de draadalg die welig tiert aan de vijverwand. En wanneer het baasje zich aan de waterkant laat zien komen de tamste vissen aanzwemmen, hunkerend naar wat korrels voer. Maar is het verstandig nu al te voeren?

Honger of gedrag?
Je kunt je afvragen of die koi nou echt eten nodig heeft. Sterker, als je vis kon praten zou hij er alles aan doen je te overtuigen hem eten te geven. Het zijn dan ook de Labradors van de onderwaterwereld. Ze willen (bijna) altijd eten. Zelfs als ze het niet nodig hebben. Het vragen om eten is onnatuurlijk gedrag en geconditioneerd door het voederen met een mensenhand. Interpreteer het dan ook zeker niet als graadmeter om te voeren!
Mijn eigen koi gingen met een goede vetreserve de winter in en hebben hier nog amper wat van verbruikt. Ze krijgen namelijk pas een week of zes geen eten meer en hun metabolisme is erg traag onder de acht graden. De komende maand teren ze meer in op hun reserves zodra de watertemperatuur hoger wordt.
Leuke voederanekdote om te vertellen, is dat Peter Waddington al enkele jaren in het geheel niet meer voert. Zijn vissen zijn gewoon gezond en leven van wat het jaargetijde biedt, van alg tot muggenlarf. Nou is Peter niet een of andere prutser, maar auteur van meerdere koiboeken en importeur van meerdere Grand Champions. Verder geniet hij het respect van de kwekers in Japan. Dus met dit grappige feitje in het achterhoofd, kun je met een gerust hart het voeren nog eventjes uitstellen.

Natuurlijk evenwicht
Op dit moment is je vijver als mini ecosysteem mooi in balans. Je water is waarschijnlijk kristalhelder. Als geoefend vijveraar heb je wekelijks water ververst en je leiding en gespoeld. Bij het opwarmen van de vijver produceren de vissen steeds meer afvalstoffen, ook als je niet bijvoert. Wanneer dit proces geleidelijk gaat, verloopt dit zonder problemen. Als eerste nemen de algen toe door de toename van zonlicht en de afvalstoffen in het water. Dit is zeker wanneer het nog koud (lees onder 13 graden) een natuurlijke manier van je vijver filteren. Wil je gaan voeren dan belast je het water en de filters. Je verstoort als het ware het evenwicht. Die verstoring komt ieder voorjaar weer terug. Sterker, je hebt hem nodig om je vijverfilter weer op te starten. Maar pas op! Een filter start niet op als het te koud is voor de bacteriën in je filter.

Neem contact met ons op voor meer info.

Mijn vijvertemperatuur is op dit moment nog geen 10 graden.

Ontwikkeling filter
De belangrijkste bacteriën in je filter leven letterlijk van de ammonium/ammoniak en zetten dit om in nitriet. Hiervoor gebruiken ze ook zuurstof en CO2. Onder de vijf graden is deze bacterie Nitrosomonas niet meer actief. Mijn vijvertemperatuur is op dit moment nog geen tien graden. Dit betekent dat deze kolonie slechts op 25% van zijn optimale activiteit en deling werkzaam is.
Wanneer het water verder opwarmt naar een graad of zestien zit werking en deling op zo’n 50%. Twee andere belangrijke soorten bacterie die verantwoordelijk zijn voor de omzetting van nitriet naar nitraat zijn Nitrospira en Nitrobacter. Echter deze zijn pas meetbaar actief vanaf een graad of 15. Op basis van wat hierboven staat, begrijp je nu dat je filter nu nog niet opstart en het wellicht verstandig is te wachten met voeren van je geliefde koi.

  • Vertrouw je het niet, haal dan iemand erbij die een afstrijkje van de vis maakt.

Gevaren op de loer
In mijn titel spreek ik over een vloek of een zegen. Is de korte winter nou juist fijn of een potentieel gevaar met een (te) lang voorjaar? In eerdere blogs heb ik uitgelegd dat de weerstand van de vis onder pakweg 13 graden niet optimaal werkt. Gelukkig hebben de meeste parasieten in je vijver ook last van die lage temperatuur. Dus in de winter hoef je je meestal niet zo druk te maken over het welzijn van je vissen. Maar je kunt er donder op zeggen dat zodra het water opwarmt dat zij zich ook uit hun winterslaap melden en graag hun tanden in je koi zetten 🙁 Dat gegeven maakt het voorjaar tot de meest uitdagende periode voor jou als vijveraar. Je voorkomt een hoop ellende door regelmatig je vissen te observeren en de waterwaardes te meten. Vertrouw je het niet, haal dan iemand erbij die een afstrijkje van de vis maakt. Gooi vooral niet allerlei “middeltjes” in je vijver zonder zeker te weten wat er aan schort.
Ik wens iedereen veel succes met het optimaal klaarmaken van hun vijver!

Team Ojiya, in samenwerking met Michael Stork

Neem contact met ons op voor meer info.

Bekijk meer..