Dat kleine grut..

Kopen van een jonge koi en deze laten opgroeien, geeft mij de meeste voldoening; het selecteren tussen al dat kleine grut, de tussenevaluaties en het moment supreme dat de vis, stukken groter en mooier in je eigen vijver zwemt.
Je hebt verschillende mogelijkheden om die kleine tosai (1jarige koi) op te kweken tot een kanjer van een vis. Waarom zou je dit overwegen eigenlijk? Allereerst is de prijs natuurlijk interessanter. Bovendien zou een tosai in mijn vijver, tussen alle vele grotere koi, minder aan bod komen tijdens het voeren. Verder wil ik in de vijver ook echt een winterstop voor de overige vissen om te werken aan de huidkwaliteit. Het is dan niet mogelijk om enkele jonge vissen door te voeren. Ik maak dan ook gebruik van verschillende mogelijkheden voor opgroei, voor de vis in mijn vijver komt. Hiervoor zijn verschillende alternatieven.

DIY
Allereerst kun je zelf thuis een kleine indoor opgroeibak maken. Voordeel is dat je alles in eigen hand hebt en het is ook nog eens de meest intensieve en leerzame variant. Er zijn echter ook nadelen waaronder de ruimte die het in beslag neemt en de hoge energiekosten voor het verwarmen van het water. Maar ook de wisselende resultaten die je hiermee haalt. De lichaamsvorm kan teveel vervet zijn en het staartstuk soms te iel omdat er onvoldoende stroming en zwemruimte is. Ook de huid lijdt onder het gebrek aan direct daglicht en uv straling. Kleurpigment en glans zijn een stuk minder. Bij een goede huidkwaliteit herstelt dit zich wel weer. Let op…alleen bij een goede kwaliteit.

Neem contact met ons op voor meer info.

De voerstops, strikte monitoring van de waterkwaliteit en hoogwaardig voer.

AZUKARI
Dan zijn er natuurlijk ook de azukari in Japan (azukarimasu = zorgen voor). Mits de koi goed genoeg is, mag ze langer bij de kweker blijven. Uiteraard tegen een aanzienlijke vergoeding. Voordeel is dat ze nog een zomer terug in de mudpond kan. Voor de ontwikkeling het beste, optimale groei en geweldig voor de huidkwaliteit. De kwaliteit van mudponds varieert in niveau. Denk dan aan de water en bodemkwaliteit, bezettingsgraad etc. Verkochte vissen zullen niet altijd naar de beste groeivijver gaan. Hierover kun je in sommige gevallen wel afspraken maken met de kweker.
Nadeel van deze optie is de kans op onheil. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen slagen soms roofdieren erin een koi te stelen. De afgelopen jaren zijn er natuurrampen geweest, van overstromingen tot aardbevingen, met grote gevolgen voor de mudponds. En helaas zijn kwekers steeds minder bereid verloren vissen te compenseren. Hou hier rekening mee!
Afgelopen zomer in de Niigata waren de weersomstandigheden niet optimaal. Er kon door weersomstandigheden minder worden gevoerd. Hierdoor waren bij sommige kwekers de nisai en sansai aanmerkelijk kleiner dan voorgaande jaren. Steeds meer kwekers bouwen hierom ook indoorfaciliteiten. Daarmee krijgen ze meer grip op de groeizomers en zijn ze minder kwetsbaar bij natuurrampen.

  • Mits de koi goed genoeg is, mag ze langer bij de kweker blijven.

Opgroeifaciliteit bij de dealer
Als jouw dealer een of meerdere opgroeivijvers heeft kun je vaak tegen een scherp tarief je aangekochte koi verder laten groeien. De resultaten hiervan kunnen zeker wedijveren met de resultaten in Japan. Belangrijk in dit proces zijn de voerstops, strikte monitoring van de waterkwaliteit en hoogwaardig voer. Let ook op dat er een lage bezetting is en genoeg stroming en zwemruimte voor een goede body-ontwikkeling. Het laatste wat je wil is een PLOFkoi. De vis moet vooral niet geforceerd worden. Staar je dus niet blind op de winst in centimeters, maar durf te kijken naar het totaalplaatje van de ontwikkeling. Op deze manier heb je het langst plezier van je opgroeiproject.
Onlangs was een van de klanten van KoiCenter Tiel erg blij. Nadat zijn 14 centimeter grote tosai van Dainichi een jaar doorgebracht in een 100m3 grote opgroeivijver, is deze gegroeid tot een respectabele 52 centimeter.

Team Ojiya, in samenwerking met Michael Stork

Neem contact met ons op voor meer info.

Bekijk meer..