Ze zwemmen kalm hun rondjes.

Mijn vissen doen het goed op dit moment. Ze zwemmen kalm hun rondjes. Drie weken geleden heb ik mijn vijverraam extra goed gepoetst, zodat ik mijn vissen goed in de gaten kan houden. Het viel mij op dat enkele koi vaker hun kieuwdeksels spoelden langs de bodemdrains. Dat kwam door de de snelle temperatuurstijging van het water, dacht ik. Ik twijfelde nog om direct wat slijmmonsters te nemen en onder de microscoop te leggen. In eerste instantie besloot ik om de stress van het scheppen en het schrapen te vermijden. Stress is een niet te onderschatten fe-nomeen onder koi, dus vermijd ik dit zolang het kan. Mijn oma zei altijd dat kinderen behoefte hebben aan RUST, REINHEID en REGELMAAT. Laat dit nou ook van toepassing zijn op koi. Zorg dus voor rust aan de vijver, reinig de filters en ververs je water. Doe dit met regelmaat en je wordt beloond met constante waterwaarden, waar je zwemmende vrienden goed in gedijen.

Het schuren bleef doorgaan dus microscopisch onderzoek was noodzakelijk. Bingo helaas, Trichodinella, het kleine broertje van Trichodina. Een vervelende en hardnekkige parasiet die ik gelukkig onder controle kreeg met meerdere behandelingen. Waar komt zo’n parasiet ineens vandaan? Deze komt namelijk vooral voor in vuile vijvers. En de mijne was toch zo schoon met mijn trommelfilter en dagelijkse drainspoelingen??? De enige verklaring die ik kan vinden is de volgende; Afgelopen januari constateerde ik dat 1 van de 3 BWB door een verstopte luchtslang was veranderd in een statisch bed. Een statisch bed vangt vuil af tot 5 micron, maar mijn trommel die ervoor zat laat alles kleiner dan 70 micron door. Dus je kunt je voorstellen wat een bagger ik vond na de trommel, alle minuscule vuildeeltjes die te groot waren voor het statisch bed. Deze waren samengeklonterd tot een heerlijke overwinteringsplek voor die kleine vliegende schoteltjes, verzot op de slijmhuid van mijn dierbare koi.

Mijn situatie
Enfin, dit blog gaat eigenlijk niet over parasieten :). Ik wil deze keer continu verversing met jullie bespreken. Per week ververs ik wat meer dan de aanbevolen 10%. Ik vind dat echt het absolute minimum. In de afgelopen wintermaanden zat ik op 12 tot 15%, dat heb ik nu tijdelijk opgeschroefd naar 20 tot 25%. Dit doe ik door middel van continu verversing. Dit ontstond eigenlijk per toeval. Van de zomer was mijn nieuwe vijver klaar maar het installeren van het automatische bijvulsysteem ging niet meer lukken voor mijn vakantie. Om het waterverlies door het spoelen van de trommel en de verdamping op te vangen, sloot ik de waterleiding op mijn trommel aan en zette deze zachtjes aan. Zo kon ik met een gerust hart afreizen naar de camping. Uiteraard sloot ik ook een overloop aan, waarmee het teveel aan water werd geloosd op de sloot in mijn tuin.

Neem contact met ons op voor meer info.

Verkwisting? de hele dag de kraan laten lopen

Verkwisting?
De eerste gedachte die nu misschien bij je opkomt is dat de hele dag de kraan laten lopen verspilling is. Je spoelt toch ook het schone water weg? is het dan niet goedkoper om eenmaal per dag of week eerst het vijverwater weg te laten lopen en daarna pas weer aan te vullen met schoon en vers water? Het antwoord daarop is nee, het extra verbruik valt reuze mee. Nou ben ik zelf niet zo’n wiskundig wonder om dit uit te rekenen. Dat heeft een knappe kop al gedaan. Marco Zegers, niet geheel toevallig ook docent bij de NVN Koi University, zijn bevindingen waren als volgt; Door middel van een simulatie kwam hij tot de conclusie dat na een jaar 10% verversen, je waterverbruik slechts 5,4% hoger ligt ten opzichte van wekelijkse verversing. Bij hogere verversingspercentages zal het verbruik natuurlijk wel verder op lopen. Bij 20% wekelijkse verversing ligt het verbruik 11,6% hoger. Voor mij is dat acceptabel, maar iedere hobbyist zal hier zijn eigen budgettaire afwegingen over moeten maken.

  • Conclusie dat na een jaar 10% verversen, je waterverbruik slechts 5,4% hoger ligt ten opzichte van wekelijkse verversing.

Voordelen continu verversing
Mijn bevindingen van 9 maanden experimenteren met continu verversen zijn de volgende:
– De watertemperatuur is constanter. Ik merk dat het opwarmen geleidelijker gaat, maar nog belangrijker, dat het afkoelen in de herfst en winter langzamer ging dan normaal. Ik heb hierdoor ook langer kunnen voeren, waardoor de koi met een optimale vetvoorraad de winter door konden.
– Ondanks de opstart van een nieuwe vijver, heb ik geen nitrietpieken gehad waar ik mij zorgen over hoefde te maken. De belangrijkste waarde zoals KH, NH4 en NO2 bleven constant, waarbij de laatste twee amper meetbaar waren.
– Ik heb minder gebruik van de UV lamp hoeven maken, wat een besparing op de electrakosten is en het vervangen van de lamp kan ik met een jaar uitstellen.

Laatste opmerkingen
Ik wil in ieder geval Marco nogmaals danken voor het delen van zijn bevindingen met de koigemeenschap. Verder hoop ik dat jullie als lezer met dit blog jullie voordeel kunnen doen. Ik zelf laat de kraan lekker lopen 😉 het bevalt de vissen en mij prima!

Team Ojiya, in samenwerking met Michael Stork

Neem contact met ons op voor meer info.

Bekijk meer..