Het was een geweldig najaar.

Wat is het weer koud geworden! Het was een geweldig najaar, waarin ik nog volop kon voeren en uren naast mijn vijver doorbracht. Helaas is de vijverpret nu wel echt voorbij. Ook voor je koi verandert er naar de winter toe een hoop. Ze zijn sterk afhankelijk van de temperatuur om hun metabolisme te bepalen. Hoe warmer het water des te sneller delen cellen, verteert voer en groeit de vis. Andersom is het net zo, hoe kouder hoe langzamer alles gaat.

Voeren
Naar de winter toe, bouw je dus het voeren gestaag af in gelijke tred met de dalende watertemperatuur. Zowel in hoeveelheid als in het soort voer met een lager eiwitpercentage. De vis verbruikt namelijk minder energie als het kouder wordt (heeft minder nodig). Maar ook de bioloog in je filter gaat steeds minder goed functioneren, omdat ook de bacteriën zichzelf bij een dalende temperatuur steeds langzamer delen.

13
Ook voor Koi is dit een ongeluksgetal en voor jou daarmee cruciaal in het vijvermanagement. Vanuit de kopnier, thymus en milt worden witte bloedlichaampjes gemaakt als afweermechanisme. Omdat de vis met lagere temperaturen, minder energie kan aanspreken, daalt nu ook het aantal witte bloedlichaampjes en daarmee daalt het afweermechanisme. En dat gebeurt zodra het water naar dertien graden afkoelt. Het is dus juist nu, met de lage watertemperaturen, belangrijk om je vissen regelmatig te observeren op afwijkend gedrag en de waterwaarden te controleren. Want onze vissen zijn deze periode vatbaarder voor parasieten en andere ziekteverwekkers en dat veroorzaakt direct stress.

Neem contact met ons op voor meer info.

Veroorzaakt de schommeling in de temperatuur van het water dan geen stress voor de koi?

Schommeling
Veroorzaakt de schommeling in de temperatuur van het water dan geen stress voor de koi? Jawel, de spijker op zijn kop. Per dag kan een gezonde vis een temperatuurschommeling verwerken van twee graden omhoog of één naar beneden. Door de koude nachten koelen de vijvers nu rap af, hopelijk niet te snel. Waarschijnlijk heb je de vijver en het filter bij de bouw geïsoleerd. Ook een overkapping is een verstandige investering. Het houdt de wind uit de vijver en zorgt dat het wateroppervlak niet in direct contact komt met de koude buitenlucht. Geleidelijk koelt het water af naar een graad of 8 een mooi moment om te stoppen met voeren. Als je van de zomer goed gevoerd hebt, hebben je vissen een mooi vetlaagje om de winter door te komen.

  • Geleidelijk koelt het water af naar een graad of 8 een mooi moment om te stoppen met voeren.

Kritieke grens
Zakt door barre weersomstandigheden de temperatuur verder naar vier graden, dan wordt het oppassen. De vissen gaan dan in een overlevingsmodus. Vaak gaan de zwakkeren op hun zij liggen. Blijf dan van de vis af en ga er niet in lopen porren of hij nog wel leeft. Kijk hoe je de temperatuur enigszins geleidelijk kan verhogen. Een klein straaltje kraanwater de hele dag in je vijver later lopen is een budgetvriendelijke optie. Het koude water uit de kraan is warmer dan je vijverwater. Nog beter is een noodverwarming, qua energiekosten alleen best pittig.
Ik hoop dat je na het lezen van mijn blog snapt dat je vijverthermometer jou belangrijke info geeft over de gesteldheid van je vissen, over hoeveel of wat je moet voeren, en natuurlijk welke voorzorgsmaatregelen je kunt nemen om ze te helpen overwinteren.

Team Ojiya, in samenwerking met Michael Stork

Neem contact met ons op voor meer info.

Bekijk meer..